Örömmel jelentjük be, hogy a „t3ÉTEL – tiszta termesztés termelőtől a fogyasztóig” című projektünk elnyerte a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatását, így az idei év elején nagy erőkkel vágunk bele a projekt operatív megvalósításába.
A projekt háttere: globális versenyképesség, lokális előnyök
A 2014-ben életre hívott Agrárinformatikai Klaszter évek óta arra tesz kísérletet, hogy kereszt-szektorális (agrár-, élelmiszeripar, és az informatikai szektor) együttműködések keretében segítse elő a releváns stakeholderek hazai és nemzetközi versenyképességének növelését azzal, hogy a termelői igényeknek megfelelő informatikai szolgáltatásokat hív életre, növelve ezzel a gazdálkodói/élelmiszertermelői hatékonyságot, illetve az innovációs potenciált.
Az élelmiszeripart nem csak nemzetstratégiai jelentőségére tekintettel, hanem a globális piacokon való felértékelődése miatt is kiemelt jelentőséggel kezelik világszerte. Ennek hatásaként a globális piacokon jelentős versenyképességbeli aránytalanságok jönnek létre, teljes ágazatok tűnnek el, vagy akár meg sem születnek. Minden ország élelmiszeripari stratégiája tartalmazza a saját termelői támogatását, ami sokszor egyenlőtlen versenyhelyzetet eredményez. Számos magyar termelő nap mint nap küzd a fennmaradásért, ám esélytelenül, elsősorban a technológiai és piac érettségi, valamint financiális lehetőségei miatt. Az elmúlt 40 évben mind a technológiai, mind pedig a környezeti háttér is jelentősen megváltozott. A magyarországi zöldség-gyümölcspiac érettségi szintje nem összevethető a nyugat-európai országokéval, az áruházláncok kereskedelmi és beszállítói stratégiája dönti el, hogy mely zöldségek, gyümölcsök kerülnek a boltok polcaira és milyen lesz a választék. Az alapvető élelmiszernek számító zöldségekről, gyümölcsökről kevés és pontatlan információ áll rendelkezésre a fogyasztók számára, ami alapján a fogyasztási szokásaikat alakítják, alakíthatják.
Támogatjuk a hazait – A t3ÉTEL termelői és fogyasztói előnyei
A t3ÉTEL projekt egy elsősorban zöldség és gyümölcs nyomon követést, valamint minőségellenőrzést biztosító korszerű technológiai rendszer, melynek segítségével a termelők és kereskedők releváns információkat tudnak megosztani közvetlenül a fogyasztókkal. A fogyasztók tudatos döntését támogató szolgáltatás lényege, hogy nyomon követhetővé válik minden egyes, a projekt tárgyát képező zöldség-gyümölcs tétel a termelőtől a fogyasztóig.
A projekt célja, hogy támogassa a magyar termelők versenyképességét, illetve a hazai fogyasztókat a tudatos vásárlás útján azzal, hogy garantálja a fogyasztók számára hozzáférést a hiteles információkhoz, így például a termékek eredetéről, a termelés, termesztés körülményeiről, a felhasznált inputanyagokról, és mindenekelőtt a termékek minőségéről, frissességéről és beltartami értékeiről.
A termelők számára a t3ÉTEL projekt során létrejövő nyomonkövetési rendszer lehetővé teszi az adatok pontos, valós idejű gyűjtését és elemzését, ami hozzájárul a termelési folyamatok hatékonyságnöveléséhez és a működés optimalizálásához, a hatékonyabb erőforrás-gazdálkodáshoz, ami lehetővé teszi a gyorsabb reagálást a piaci igényekre. Egy ilyen rendszer bevezetésével a hazai termelők előnyösebb helyzetbe kerülnek a fogyasztói döntés során, hiszen a lokálisan termelt zöldségek és gyümölcsük érett állapotban, magasabb minőségben és rövidebb szállítással sokkal jobb minőségi paramétereket mutatnak. A friss termék beltartalmi érték tekintetben jelentősen jobb minőséget eredményez, mint a szállítási idővel terhelt import.
A rendszer lényege
A rendszer kulcseleme a termelőnél vagy kereskedőnél, a csomagolásra felhelyezett QR-kódos azonosító címke, amelyet beolvasva a fogyasztó könnyedén, pillanatokon belül információt kaphat konkrétan a kezükben lévő zöldségre vagy gyümölcsre vonatkozóan, amely nagyban növeli a termékkel kapcsolatos bizalmat. A QR-kód beolvasására bármilyen okos, kamerával és internet kapcsolattal rendelkező elektronikai eszköz alkalmas. A fogyasztó egy dedikált internetes felületen azonnal leolvashatja a termék beltartalomra, a termesztési módra, vagy akár a felhasznált input anyagokra, a frissességre, a fajtára és a termőterületre vonatkozó információkat. Ennek köszönhetően a fogyasztó döntése nem elsősorban az ár, hanem a mérhető minőség alapján hozható meg. A friss termék beltartalmi érték tekintetben jelentősen jobb minőséget eredményez, mint a szállítási idővel terhelt import.
Ez a technológiai megoldás közvetlenül járul hozzá az élelmiszerbiztonság növeléséhez, a helyi termelők támogatásához és logisztikai költségek leszorításával az élelmiszertermelés klímaváltozásra ható negatív hatásainak csökkentéséhez. A t3ÉTEL projektkoncepció további előnye, hogy a hazai termékek támogatását nem protekcionista módon kommunikálja a rendszer pl. védjegyként, hanem egy jövőbeli független mérőrendszer segítségével teljeskörű információt biztosít a termékről a fogyasztó számára.